Välkommen!

Untitled Document

Ludvig Nordström-sällskapet
(Grundat 1992)
Ordförande:
Torild Blomqvist
Vice ordf:
Jörgen Eriksson
Sekr: Isabella Josefsson, 070-213 33 17
isajos@spray.se
Kassör: Staffan Nyström

Ledamöter och ersättare:
Sven Bodin, Lena Gedin,
Christina Grandien, Catherine Lundmark
Eva Myrhage, Björn Thunberg 

Medlemsavgifter: 
Enskild medlem: 150 kr 
Familjemedlem: 75 kr 
Studerande: 25 kr

PlusGironummer: 
419 98 61-8

Nordiska oknytt de nya vampyrerna?

Jag hade ganska höga förväntningar inför detta seminarium då jag tänkte att jag kanske skulle kunde använda det som de sa till mitt framtida skrivande.

Amanda Hellberg berättade om sin bok Jag väntar under mossan som hon nyligen har släppt och som är hennes första bok för tonåringar. Hon beskriver boken som en sommarrysare men ville inte berätta för mycket då det kunde förstöra för de som inte har läst den än. I boken tar Amanda med några av våra nordiska väsen, bland annat mylingar och troll.

Amanda och hennes samtalspartner Maths Claesson började diskutera vilka väsen  i vår folktro som skulle kunna konkurrera med dagens böcker om vampyrer. De börjar tala om näcken, skogsfrun, gastar, älvor och mylingar. Hon tror att är böckerna skrivna på ett bra sätt så kan man nog skriva om vilka varelser som helst.

Maths frågade vad hon tyckte om synen på vampyrer. Gillade hon de traditionella eller de moderna mest? Hon svarade att hon älskade Dracula men att hon även uppskattar nya vampyrer som i till exempel true blood.

Amanda berättar att hon emigrerade till England för 12 år sedan och att hennes make inte kan någon svenska. När hon skulle skriva boken bollade hon hela tiden idéer med honom och ibland tyckte han att hon gick över gränsen, men hon skrev det ändå.

Maths gav henne några uppdrag innan seminariet var slut att hon skulle skriva nya böcker som handlade om just de gamla väsendena fast i en ny tolkning. Så vi får se i framtiden om hon antar utmaningen och ger sig på detta.

/Emelie

Leave a Reply

?>