Verksamhetsberättelser

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. LUDVIG NORDSTRÖM-SÄLLSKAPET 2024
Ordförande: Fredrik Lundberg.
Vice ordf: Daniel Lång.
Skattmästare: Jörgen Eriksson.
Sekreterare: Isabella Josefsson
Övriga ledamöter: Lars Vikberg och Sven Bodin.
Ersättare: Sara Ödmark.

Revisor: Jan Nilsson.
Revisorsersättare: vakant.
Valberedning: Björn Thunberg
Styrelsen har haft fyra protokollförda möten utöver årsmötet. Alla dessa möten genomfördes via Teams.
Sällskapet har 32 betalande medlemmar.
◘ ◘ ◘
Den 24 februari delades 2024 års Ludvig Nordström-pris (novellistpriset) ut till författaren Stina Stoor. Utöver diplom och blommor tog Stina Stoor emot 15 000 kronor. Hon berättade om sin novellsamling Bli som folk, och om sitt författarskap för övrigt.
Jury har varit: Anders Öhman, Daniel Lång och Isabella Josefsson.

◘ ◘ ◘
Carin Carlzén, Regionbibliotek Västernorrland och Elin Gustafsson, Kramfors bibliotek, har utgjort den jury som arbetat med att utse vinnarna i skrivtävlingen ”Lilla Lubbe” 2024. Priset, som delas ut till f.a. gymnasieelever, bekostas delvis från en donation från den numera nedlagda ”Läroverksföreningen” i Härnösand.
För andra gången delades priset ut i två grupper/avdelningar; den ena gruppen till en elev i Härnösands gymnasium, och den andra gruppen till tre elever i gymnasieskolor i länets övriga kommuner.
Anna Högström tog emot ”Härnösand-priset” − 3 000 kronor − för novellen ”Framliden”. Olga Ördell, Sundsvall belönades med 1:a priset − 3 000 kronor − i ”övriga länet” för novellen ”Sörjan” Andra pris − 2 000 kr − gick till Alice Melander, Sundsvall för novellen ”För kärlekens skull”. Hanna Norberg, Alnö belönades med tredje pris − 1 500 kr − för berättelsen ”Skogshuggaren”.
Sara Ödmark (sammankallande), Oskar Nord och Anna-Carin Eliasson har under hösten arbetat med att utse 2025 års Ludvig Nordström-pristagare. Efter att ha pratat om ett halvt dussin nominerade journalister valde juryn att belöna Adam Svanell, Stockholm.

Motivering:
Med lika delar mod och eftertänksamhet letar Adam Svanell missförhållanden i alla samhällsskikt och visar varsam respekt för ämnet om det så handlar om spelberoende, stress eller dysfunktionella dynastier. Han hanterar lika ledigt ljudmediet som det skrivna ordet, rör sig hemtamt i det dokumentära såväl som det skönlitterära och är nyskapande både i val av historier att belysa och val av berättarform att belysa dem i. Utan rädsla för att bjuda på det personliga – ibland även det privata – ger han berättelserna djup och nyans och kombinerar den journalistiska integriteten med innovativ berättarglädje.

”Antologiprojektet”. Samtliga litterära sällskap i Västernorrland har inbjudits att delta i ett bokprojekt med textbidrag av eller om sina författare. Vi har lämnat in tre bidrag till juryn: boken Lort-Sverige − om Tomas Lack-gestalten och om kortromanen Sjörövarefinal.

För andra gången har styrelsen utsett en hedersmedlem. 2003 hedrades Ludvig Nordströms andra hustru Gunborg Nordström, född Molin, 1911-2011. Till hedersmedlem 2024 utsågs Ann-Marie Fågelström, Stockholm, född 1940.

Motivering:
Alltsedan unga år har Ann-Marie Fågelström ett djupt intresse för författaren Ludvig Nordströms gärning. Genom sin fader, Sven Fågelströms särbo-förhållande med Nordströms änka Gunborg, har hon fått insikt i författarens liv och verk. Hon har på ett mycket generöst sätt stöttat Sällskapet genom att bidra med sin kännedom om ”Lubbe”-personalia. Alltsedan första kontakten mellan Sällskapet och Ann-Marie under ett Lubbe-jubileum i Härnösand 2002, har hon fungerat som en förmedlande länk mellan Sällskapet och minnen av ”Lubbe”.
Endast som ett exempel har hon bekostat att flera radioprogram där Ludvig Nordström medverkar, har kunnat läggas till Sällskapets samlingar. Hon har även på andra sätt stöttat Sällskapet ekonomiskt.
Ann-Marie Fågelström är kort sagt en värdig hedersmedlem i Ludvig Nordström-sällskapet.

Författaren Cecilia Klang, Gävle var sommarens Ulvö-sipendiat. Hon har berättat om sin vecka på Ulvön i LUDVIG 2024:4. Ett samarrangemang med Norrl. Litteratursällskapet.

Sedan 2015 har sällskapet varit medlem i, och lämnat in diverse handlingar − protokoll och annat − till Föreningsarkivet Västernorrland i Härnösand. Under 2024 har vi även fått lov att lämna i arkivexemplar av böcker. Lort-Sverige av LN, Öbackahistorier och Tomas Lack och andra (nytryck av LN:s noveller), Ludvig Nordström tiofalt speglad av Lars Wolf, Ludvig Nordströms bibliografi och Min käre Ludwig av Isabella Josefsson, samt Parnass temanummer om Ludvig Nordström.

Fredrik Lundberg har vid ett par tillfällen påmint det 50-tal Lubbe-intresserade som finns på vår adresslista, om att betala medlemsavgiften. Intresset för vår författare är fortfarande ungefär lika stort som det varit de senaste tio åren, men betalningsviljan är vikande.

P R O G R A M V E R K S A M H E T
24/2 Prisutdelning. Stina Stoor tog emot Ludvig Nordström-priset (Se ovan). i Olof Högberg-salen i Härnösands Bibliotek.
25/3 ”Novellcafé”. Pristagarna av Lilla Lubbe-priset (se ovan) presenterade sig och läste upp sina noveller i Olof Högberg-salen i Härnösands bibliotek..

Ö V R I G T
• Medlemsbladet LUDVIG har under året kommit ut med sex nummer. Redaktion: Isabella Josefsson. Medverkande med artiklar och notiser har under året varit: Fredrik Lundberg, Sven Bodin, Daniel Lång, Cecilia Klang och Isabella Josefson.
• Den 8 juli höll Fredrik Lundberg ett halvtimmes långt föredrag om vår författare, i byskolan från Gideå på Murbergets friluftsmuseum. Sven Bodins bildband om Ludvig Nordström visades. Ett samarrangemang med Länsmuseet Västernorrland.
• Sven Bodin har under sommaren genomfört ett 30-tal hamnguidningar i Ulvöhamn. Ludvig Nordströms korta vistelse på Ulvön 1905 är en integrerad del i berättelsen om Ulvöhamn, alltifrån Bergners stuga nära hamnen, till Ulvö museum där Lubbe har en egen hörna. Filmen ”Resa till Sveriges guldkust” med båten ”Nuka Hiva” visas dagligen.

2024 års årsmöte och prisutdelning ägde rum i Härnösands bibliotek