Sista Lubbe-citatet

Den här samlingen citat av Härnösandsförfattare – inte bara Lubbe – som Ludvig Nordström-sällskapet har fått låna av Länsmuseet Västernorrland har vi lagt ut månad för månad under 2013. För att titta på äldre citat, använd funktionen ”Sök inlägg” till höger på hemsidan.

Museet tog fram samlingen på 1990-talet som underlag till ett urval emaljskyltar som skulle sättas upp i Härnösand. Texterna är valda för att beskriva fysiska (nu förändrade) platser i staden. Den ursprungliga tanken var att allt skulle knytas samman av en relief ”skulptur” vid Sambiblioteket där även synskadade skulle kunna orientera sig i Härnösand, och att arbetet skulle kompletteras med en broschyr/vägledning med karta och fakta om författare och historiska miljöer samtida med skildringarna.

 

DEN NYA TIDEN BRYTER FRAM, JÄRNVÄGEN, JÄRNBRON…

”…Men han såg att man byggt ut kajen! Att man höll på att räta till stora gatan upp från hamnen, att man höll på att bygga en järnbro mellan stan och fastlandet och att man höll på att fylla ut Nattviken. Ja, visst! Där skulle bli järnvägsstation! Det var en alldeles ny stad. Det var inte hans barndoms Öbacka, det var ”The Graphic” och ”Über Land und Meer”, där han sett grävningarna och fyllningarna och brobyggnaderna i alla jordens länder. Suezkanalen och hamnbyggnader i Indien och allt möjligt. Och han förstod, att nu när han var stor, skulle världen bli helt annan än när han bara varit en liten gosse.”

På hemväg till Öbacka (1934)

 

LN_40_Norrlandsresan 2 - 26 feb 1934 Härnösand Framför  Stad
Järnbron – ”Nya bron” – i Härnösand, februari 1934. Foto: Ludvig Nordström

 

Järnvägssträckan Härnösand – Sollefteå öppnades för trafik den 12 december 1893. I samband med detta järnvägsbygge uppfördes i staden järnvägstation.

Harald Wik

Härnösands historia, del III.

 

 

Stefan Lindberg, 2014 års Ludvig Nordström-pristagare

2369880974

Stefan Lindberg, född i Alingsås 1971 och bosatt i Stockholm, har tilldelats Ludvig Nordström-priset 2014.

Stefan Lindberg debuterade 1999 med novellsamlingen Tusen nålar. Då hade han gått två år på Nordiska författarskolan Biskops-Arnö och halva tiden på författarutbildningen Litterär gestaltning i Göteborg. När debutboken kom ut hoppade han av den utbildningen.

Stefan Lindberg är en produktiv författare som skriver i flera genrer: romaner, noveller och dramatik.

Ett litet urval:

Tusen nålar (noveller), 1999
Min terapi (roman), 2002
I Gorans ögon (noveller), 2008
Du vet väl om att du är värdefull (roman) kommer ut i februari 2014

Om I Gorans ögon skrev Jonas Thente i DN: ”Stefan Lindberg anno 2007 påminner faktiskt om Klas Östergren, i tilltalet och den bergsäkra kontrollen över intrigerna. Men en mer anarkistisk, rastlös och full-i-fan Östergren då”. Och Heidi von Born i SvD: ”Lindberg använder språket som ljudlösa fyrverkeripjäser. De bränner näthinnan, de stannar kvar”.

Det är för sina noveller Stefan Lindberg har fått Ludvig Nordström-priset.
Ludvig Nordström-priset är tvådelat och belönar lovande och företrädesvis unga novellförfattare respektive journalister. Det speglar på så sätt Ludvig Nordströms bästa genrer, novellen och reportaget.

Priset finansieras av Härnösands kommun och Härnösands läroverks / gymnasiums kamratförening.

Juryns motivering:
För en novellkonst som bångstyrigt låter fantasin flöda över och visar att trotsigt egensinne, känslig inlevelse, skarp realism, intellektuell lek och kritisk precision ingalunda behöver stå i motsättning till varandra.

Stefan Lindberg kommer till Härnösand och hämtar priset, 15 000 kronor, på Ludvig Nordströms födelsedag den 25 februari 2014.

 

 

NOVELLCAFÉ

NOVELLCAFÉ
Anders Sundström läser Janne Vängman-historier
Torsd. 28/11, kl 19
Café Samba
Sambiblioteket, Härnösand
Fri entré. Servering: 30 kr.
Arr: Janne Vängman- och Ludvig Nordström-sällskapen