Alfhild, Emil och Lubbe på Bokmässan 2015. Kåserande sammanfattning

Vår hörnmonter var strategiskt placerad i ytterkanten på ”De litterära sällskapens kvarter” och vi hade skyltat kortsidan med ”Sällskap i Ångermanland”, något som fick många att stanna till. Hit kom ångermanlänningar i förskingringen, de som medvetet letade upp oss, och sådana som frågade om Pelle Molin…!
Den ”förpassade” Alfhild Agrell är nu mindre bortglömd. 36 kylskåpsmagneter med hennes porträtt och det tänkvärda citatet ”Läshungern är allt en underlig hunger, den mättas aldrig!” är nu spridda över landet.
Emil Hagström och Alfhild Agrell presenterades i helfigur på varsin roll-up. Alfhild och Lubbe figurerade stumma på bildspel. Emil tolkades i ord och ton av trubaduren Ulf Johan Tempelman, (jo, släkt med rådhusarkitekten) spontant à capella i montern, och med gitarren på de litterära sällskapens scen.
Jag i ”Lubbe” hade med mig tungt vägande litteratur, 10 Lort-Sverige à 700 gram st., som jag reade för 30 kronor för att slippa släpa hem igen. De tog slut. De privata böcker jag tog med mig på söndagen gick också åt.
Vi hade inga problem med bemanningen av montern. Vi var 11 entusiaster som turades om att sitta där. Alla fick en ledig stund för att lämna den relativt stillsamma tillvaron i montern och närma sig vimlets verkliga yra; för att ovanför mängden huvud skymta en livligt gestikulerande David Lagercrantz, stöta ihop med Mark Levengood klädd i knallröd kostym, höra Kerstin Ekman berätta om botanisten Bjerkander, eller köpa billiga böcker.
Isabella Josefsson