Ludvig Nordström-pristagarna sommarpratar 10 augusti

Ludvig Nordström-pristagarna Martin Schibbye och Johan Persson kommer att sommarprata i P1 den 10 augusti!
 
Journalisterna blev kända som Etiopiensvenskarna efter att under en reportageresa i Ogadenprovinsen skjutits och tillfångatagits av etiopisk militär 30 juni 2011. I december samma år dömdes de med fabricerade bevis till elva års fängelse och inledde därefter en benådningsprocess. Efter att ha avtjänat 14 månader i det beryktade Kalityfängelset blev de frisläppta och kunde återvända till Sverige.

För att inte bli tokiga i isoleringscellens mörker skissade vi på ett Sommarprogram tillsammans, jag ville prata om kärleken till den första cellen och Johan ville spela hård norsk metall. För första gången kunde vi unna oss lyxen av att vara oense och vi enades om att jag skulle prata och Johan välja musiken.

Från presskonferensen den 29 juni.

 

 

 

Lubbe-citat, maj

SJÖ- OCH HAMNSTADEN HÄRNÖSAND.
KAJEN PÅ 1880, 1890-TALET
”… och när han kom in i skuggan, tyckte han sig vandra i en urskog, där solen och skuggan ömsevis rådde.
Och så var det denna dag längs hela kajen, Tomas hade aldrig sett så många fartyg, och aldrig känt sig vandra i skydd af något så högt och väldigt. Hela världen var full af fartyg vid fartyg, segel hängde vid segel öfver hans huvud, och mellan dessa såg han luckor af en vänlig, ljusblå vårhimmel, medan hvita moln makligt gledo och allt glittrade af solsken och doftade af tjära, fukt och vatten.
Tomas Lack (1912)

KAJEN DEN 29 MAJ 1853.
SKEPPSREDAREN ”SAMMEL EDIN”, DVS JON(AS) SJÖDIN (1798-1875)
”Si I barken min? ropade han, vild av glädje, och pekade med spanskröret, som hade elfenbensknopp och guldkedja.
Hans stoltaste barkskepp kom […] för alla segel satta. Det fräste isgrönt och vitt om bogen. Så föllo stagseglen som genom trolleri, så gigades råseglen, så vändes skeppet genom vinden, ankaret gick med plums, kättingens rassel i klyset hördes som sång av ett fjärran svanstreck. Rårna brassade i fyrkant. En blixt flammade från bogen. En knall hördes dovt. En blixt till. En knall till. Fyra blixtar. Fyra knallar.
Gruppen på kajen hade blivit en folkskara. Alla tysta av stolthet, av hänförelse.
Det var Öbackas själ därute.”
På hemväg till Öbacka (1934)