Lubbe-citat juli

VÄGNÖN, LUDVIG NORDSTRÖMS FÖRÄLDRARS SOMMARVILLA

”… Där stod den ensamma rönnen, full av blom. Där lågo gärdena, med broddens späda fjun som skägget på en ynglings kinder. Där lågo lägdorna gröna som björklöven. Där lågo de gamla gråa bodarna, där lutade sig staketen, där låg bryggan och båtarna, och där bredde sig fjärden, blank som en höstis. Och där borta – bergen! Ås över ås; dyning bakom dyning; muren kring denna ljuva plats; skyddet, värnet; planket, som skilde vår gård från grannens! …”

Borgare (1909)

 

BÄCKMANS KÄLLARE (PASTELLBERGERS KROG)

Vad sålunda gubben Pastellbergers krog beträffar, så var den gammal med snidad port, och hög, imponerande bro med svängda vita träbalustrader.
Ur förstugan trängde ögonblickligen emot besökarna den mest lovande blandning av köksos och allmänt, mångårigt, väl lagrat snuskos. I det man gick uppför en svängd trappa, brun. Kom upp till en liten spegel som man kunde spegla sig i, om man hade ett ansikte stort ungefär som en kattunges, ty det var ingen trymå, …
Till vänster hade man matsalen, till höger kaféet, vilka möttes i en dörr.
Ja, sen var det smörgåsbord, brännvinssamovar, träbord och rottingstolar i matsalen, kateder med kassa och kassabok, röda schaggsoffor och stadens elegantaste damer, uppasserskorna med små vita förkläden på den lilla magen, i kaféet. Vem kan beskriva den gåtfulla charmen av allt detta för 1800-talets Sverige?…”

På hemväg till Öbacka (1934)

– ”Bäckmans källare” låg på den tomt på Mellanholmen där Technichus nu ligger.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.