Februari månads citat

Den här citatsamlingen som LN-sällskapet har fått låna av Länsmuseet Västernorrland och som kommer att läggas ut månad för månad under 2013, togs fram av museet på 1990-talet för att vara underlag till ett urval av emaljskyltar i Härnösand. Texterna är valda för att beskriva fysiska (nu förändrade) platser i staden. Den ursprungliga tanken var att allt skulle knytas samman av en relief ”skulptur” vid Sambiblioteket där även synskadade skulle kunna orientera sig i Härnösand och att arbetet skulle knytas samman också med en broschyr/vägledning med karta och fakta om författare och historiska miljöer samtida med skildringarna, berättar Margareta Bergvall på Länsmuseet.

 

ÄR STADEN MYCKET STOR?

”Om vintermornarna, när han stod halvklädd vid fönstret och såg skorrstenarna ryka, hundra, flera hundra på en gång och på samma sätt, frågade han sin mor. Hvem bor där? Och hvem bor där?
– Jo, där bor en rik herre! svarade modern.
Och där bor en rådman, och där bor rektorn, och där bor biskopen! När du blir stor, får du gå ut i stan! Då får du se alltsammans.
– Är stan mycket stor? frågade han.
– Ja, för en liten gosse är den mycket stor! svarade modern. Men för oss stora är den ganska liten.
– Har mamma varit i andra städer också?
– Ja, svarade modern, i många andra städer.
– Hvar då?
– I Stockholm, sade modern.
– Pappa också?
– Ja, pappa också.
– Är det vackert där?
– Ja sade modern, mycket mycket vackert.
– Finns det biskop där också? …”

Lumpsamlaren (1910)

 

GATUBELYSNINGEN, ELEKTRISKT LJUS

”Där stodo nu de elektriska lyktorna och blinkade i mörkret. Inte en människa syntes på vägen, men ljus i fönster här och var. Och lyktorna blinkade. Tomas hade sett dem i snöstormen, när de gungat och skrikit. I gryningen, då dagsljuset lyst tvärs igenom deras grönvita lågor.
Alltid sig lika. Alltid lika lugna. Alltid lika likgiltiga. Han beundrade dem. Han lärde av dem. De voro hans vänner. En gång hade han till och med klappat en av stolparna och sagt:
– Tack, hedersvän!”

 På hemväg till Öbacka (1934)

 

Den 11 aug. 1885 beslutade Härnösands stadsfullmäktige att införa elektrisk gatubelysning, och tre veckor senare träffades en överenskommelse med ett amerikanskt bolag. (Thomson Houston International Co, Boston) att ordna belysning. Som första stad i Europa fick Härnösand i december 1885 elektrisk gatubelysning genom kraftöverföring från eget kraftverk i Gådeå.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.