Sista Lubbe-citatet

Den här samlingen citat av Härnösandsförfattare – inte bara Lubbe – som Ludvig Nordström-sällskapet har fått låna av Länsmuseet Västernorrland har vi lagt ut månad för månad under 2013. För att titta på äldre citat, använd funktionen ”Sök inlägg” till höger på hemsidan.

Museet tog fram samlingen på 1990-talet som underlag till ett urval emaljskyltar som skulle sättas upp i Härnösand. Texterna är valda för att beskriva fysiska (nu förändrade) platser i staden. Den ursprungliga tanken var att allt skulle knytas samman av en relief ”skulptur” vid Sambiblioteket där även synskadade skulle kunna orientera sig i Härnösand, och att arbetet skulle kompletteras med en broschyr/vägledning med karta och fakta om författare och historiska miljöer samtida med skildringarna.

 

DEN NYA TIDEN BRYTER FRAM, JÄRNVÄGEN, JÄRNBRON…

”…Men han såg att man byggt ut kajen! Att man höll på att räta till stora gatan upp från hamnen, att man höll på att bygga en järnbro mellan stan och fastlandet och att man höll på att fylla ut Nattviken. Ja, visst! Där skulle bli järnvägsstation! Det var en alldeles ny stad. Det var inte hans barndoms Öbacka, det var ”The Graphic” och ”Über Land und Meer”, där han sett grävningarna och fyllningarna och brobyggnaderna i alla jordens länder. Suezkanalen och hamnbyggnader i Indien och allt möjligt. Och han förstod, att nu när han var stor, skulle världen bli helt annan än när han bara varit en liten gosse.”

På hemväg till Öbacka (1934)

 

LN_40_Norrlandsresan 2 - 26 feb 1934 Härnösand Framför  Stad
Järnbron – ”Nya bron” – i Härnösand, februari 1934. Foto: Ludvig Nordström

 

Järnvägssträckan Härnösand – Sollefteå öppnades för trafik den 12 december 1893. I samband med detta järnvägsbygge uppfördes i staden järnvägstation.

Harald Wik

Härnösands historia, del III.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.