Stefan Lindberg, 2014 års Ludvig Nordström-pristagare

2369880974

Stefan Lindberg, född i Alingsås 1971 och bosatt i Stockholm, har tilldelats Ludvig Nordström-priset 2014.

Stefan Lindberg debuterade 1999 med novellsamlingen Tusen nålar. Då hade han gått två år på Nordiska författarskolan Biskops-Arnö och halva tiden på författarutbildningen Litterär gestaltning i Göteborg. När debutboken kom ut hoppade han av den utbildningen.

Stefan Lindberg är en produktiv författare som skriver i flera genrer: romaner, noveller och dramatik.

Ett litet urval:

Tusen nålar (noveller), 1999
Min terapi (roman), 2002
I Gorans ögon (noveller), 2008
Du vet väl om att du är värdefull (roman) kommer ut i februari 2014

Om I Gorans ögon skrev Jonas Thente i DN: ”Stefan Lindberg anno 2007 påminner faktiskt om Klas Östergren, i tilltalet och den bergsäkra kontrollen över intrigerna. Men en mer anarkistisk, rastlös och full-i-fan Östergren då”. Och Heidi von Born i SvD: ”Lindberg använder språket som ljudlösa fyrverkeripjäser. De bränner näthinnan, de stannar kvar”.

Det är för sina noveller Stefan Lindberg har fått Ludvig Nordström-priset.
Ludvig Nordström-priset är tvådelat och belönar lovande och företrädesvis unga novellförfattare respektive journalister. Det speglar på så sätt Ludvig Nordströms bästa genrer, novellen och reportaget.

Priset finansieras av Härnösands kommun och Härnösands läroverks / gymnasiums kamratförening.

Juryns motivering:
För en novellkonst som bångstyrigt låter fantasin flöda över och visar att trotsigt egensinne, känslig inlevelse, skarp realism, intellektuell lek och kritisk precision ingalunda behöver stå i motsättning till varandra.

Stefan Lindberg kommer till Härnösand och hämtar priset, 15 000 kronor, på Ludvig Nordströms födelsedag den 25 februari 2014.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.