Vinnare i Lilla Lubbe-tävlingen 2022

Första pris, 3 000 kronor – går till Hedvig van Lint Härnösand, för novellen ”Betraktaren”

Motivering:
Med stor kompetens och väl avvägt språk, använder författaren samtidens sätt att kommunicera på ett snillrikt sätt för att föra handlingen framåt. Den digitala världen möter den fysiska världen och huvudpersonen blir både betraktare och aktör i det fördolda. Vi ser fram emot att få ta del av fler alster av denna finurliga författare.

Andra pris, 2 000 kronor – går till Alma Öberg Sundsvall för novellen ”Fotspår som försvann”

Motivering:
På ett kompetent sätt med väl sammanhållen handling och ett finstämt och lågmält berättande, skildrar författaren ett inre och yttre drama. Julstämning blandas med stor saknad av en älskad förälder och vi får följa hur huvudpersonen genomgår en personlig utveckling där han inser att han är vuxen nog att klara av motgångar. Vi ser fram emot att få följa denna unga författare i vardande.

Tredje pris, 1 000 kronor – går till Kajsa Mårtensdotter, Sundsvall för novellen ”Världens alla monster”

Motivering:
Författaren bygger på ett filmiskt sätt upp en både inre och yttre spänning mellan huvudpersonerna och den bistra miljö de befinner sig i med en skickligt insprängd dialog och väl använd psykologi. Läsaren invaggas trots den dystopiska fonden in i en känsla av hoppfull upplösning. Vi hoppas att få läsa mer av denna spännande författare.

Jury har varit:
Viktoria Jonsson, Kramfors bibliotek
Carin Carlzén, Regionbibliotek Västernorrland